Når vi deler maden

Måltidet opstod, da mennesket for cirka 1,9 millioner år siden først samledes om ildstedet for at spise maden sammen. Det har siden udviklet sig til et af de mest centrale ritualer i vores fællesskaber. Vi indtager næring for at opretholde livet, men når vi deler maden, taler vi også sammen, lytter til hinanden og oplever at høre til.

Mennesket er den eneste art, der tilbereder sin mad. Vi er kokke. Alligevel er færre end halvdelen af de daglige måltider i danske hjem er i dag hjemmelavede, og op imod en halv million danskere spiser alene, og aftensmåltidet som institution er i opbrud.

Når ikke bare fremstillingen af råvarerne, men også tilberedningen af de daglige måltider afkobles fra vores levede liv, og når vi spiser alene, udsættes vi for et tab af mening, der nok ikke kan overvurderes.

Danmarks største fællesspisning

Det Længste Bord er tænkt som en fejring af høsten og sammenholdet, men er også en anledning til at føle sig taknemmelig og tale om vores fælles ansvar i verden.

Vores drøm er, at Det Længste Bord 2025, i Brøndby, Faaborg og i Svendborg udvikler sig til Danmarks største, dejligste og mest rummelige langbords-fællesspisning. At vi en dag samles, spiser og taler sammen, fra Gedser til Skagen og fra Esbjerg til Rønne. Og at Det Længste Bord sætter spor i vores hverdag.

Alle er velkomne. Velbekomme.

Claus Meyer

Bag Det Længste Bord 2025 står ildsjæle, kokke og restauranter i Brøndby, Svendborg og Faaborg i samarbejde med Meyers Madhus, Democracy X, Food Organisation of Denmark og Melting Pot Fonden.  

Det Længste Bord er støttet af PlanDanmark.